You are currently viewing Orarul organelor – ritmurile circadiene

Orarul organelor – ritmurile circadiene

 

  

Organele noastre funcţionează după aceleaşi legi ale dualităţii. Ele sunt influenţate, subtil, de tot ce înseamnă natura, univers, creaţie. Există un maxim de activitate al lor şi un minim de activitate, după sistemul yin-yang, al dualităţii continue.

Stomacul (max 7.00-9.00, min 9.00-11.00)

Splina (max 9.00-11.00, min 7.00-9.00)

Dimineaţă este un moment propice pentru a lua un mic dejun. Este bine să nu lăsăm stomacul gol, dar nici să nu-l încărcăm peste măsură. Acest organ trimite mâncarea în jos, în partea inferioară, în vreme ce splina direcţionează în sus, prin intermediul sângelui. Atunci când sângele este în suferinţă inseamnă că energia splinei nu este suficient de puternică. Pentru ambele organe este importantă căldura, aşa că putem consuma dimineaţa ceaiuri călduţe şi terciuri de cereale (ovăz, hrişcă, mei) care au proprietăţi încălzitoare. În plus, ele facilitează digestia.

Din când în când este bine să lăsăm aceste organe importante ale elementului pământ să se refacă. Una-două zile pe săptămână putem începe să mâncăm după ora 13.00.

Ridicările pe vârfuri şi anumite exerciţii făcute dimineaţa pot întări energia acestor organe, care răspund foarte uşor la stimuli emoţionali. Cine nu reuşeşte să digere cum trebuie situaţii de viaţă tensionate, stresante, cine se îngrijorează repetat poate crea mari probleme elementului pământ. Pofta de dulce exagerată, în special dimineaţa, poate indica un deranj al energiei stomacului şi splinei.

Inima (max 11.00-13.00, min 13.00-15.00)

Intestin subţire (max 13.00-15.00, min 11.00-13.00)

Inima şi intestinul subţire sunt cele două organe ale elementului foc. La vremea amiezii este bine să fim foarte atenţi la stările noastre emoţionale. Sunt momente în care ne simţim inima grea, putem ofta mai des în această perioadă, apar mai multe stări de amărăciune, pot apărea palpitaţii şi stări de leşin, în special pentru cei cu deranjamente pe această reţea. Este un moment propice să luăm un prânz liniştit, în tihnă, eventual cu prietenii. Ne putem odihni printr-un somn scurt, de refacere, sau relaxa printr-un masaj sau automasaj blând.

Vezica urinară (max 15.00-17.00, min 17.00-19.00)

Rinichi (max 17.00-19.00, min 15.00-17.00)

În această perioadă putem bea mai multe lichide, pentru o hidratare sporită. Nu întâmplător se vorbea despre ceaiul de la ora 5, obicei împământenit după învăţăturile filozofiei chinezeşti. Apa spală intern organismul, curăţă impurităţile, domoleşte focul.

Rinichii reprezintă esenţa vieţii, este bine ca energia lor să fie conservată cum trebuie, în special iarna. În intervalul orar 17.00-19.00 putem face câteva exerciţii de mobilitate pentru bazin şi ne putem stimula prin masaj reflexogen punctul corespondent rinichiului, de la nivelul tălpii. Cine nu-l cunoaşte poate apela la un reflexolog pentru asta. Putem bea un ceai de coada calului, de cozi de cireşe, de urzică sau mătase de porumb, excelente pentru stimularea renală. Se vor evita alimentele prea sărate. Gustul sărat este corespondent elementului apă. O dorinţă prea mare de a consuma alimente sărate poate însemna un dereglaj la nivelul energiei rinichi-vezică urinară.

Pericard (max 19.00-21.00, min 21.00-23.00)

Triplu încălzitor – trei focare (max 21.00-23.00,

min 19.00-21.00)

Este momentul zilei propice creativităţii, laturii artistice, meditaţiei. Funcţionează mai bine energiile subtile, creative, aşa că putem lectura, merge la teatru ori vedea un film.

Hipofiza începe să secrete serotonină, hormonul longevităţii, întineririi. Cei care se culcă în jurul orei 22.00 pot profita la maxim de acest hormon de regenerare. Atunci când prindem măcar două ore de somn înainte de miezul nopţii ne trezim a doua zi mult mai odihniţi, mai refăcuţi din punct de vedere psihic şi fizic.

Ficat (max 1.00-3.00, min 3.00-5.00)

Vezica biliară (max 3.00-5.00, min 1.00-3.00)

Perioada de detoxifiere intensă a elementului lemn. Este indicat să lăsăm aceste două organe să-şi facă treaba în linişte. Asta înseamnă să nu ne ducem la culcare încărcaţi de alimente, lucru ce ar îngreuna procesul de purificare interioară făcut în special de ficat. Este indicat să nu ne culcăm nici cu mintea plină de gânduri şi griji, întrucât ele vor disturba energia elementului lemn şi vor produce tulburări de somn, coşmaruri şi agitaţii. Cei care se scoală dimineaţa şi se simt neodihniţi, nerefăcuţi, şi-au încărcat prea mult digestia şi mentalul cu lucruri nefolositoare pentru ficat şi vezica biliară.

Persoanele care se trezesc între 1.00 şi 3.00 şi au dificultăţi în a adormi în această perioadă suferă de dezechilibre la nivel hepato-biliar. Mai sunt şi unele persoane dominate de elementul lemn care preferă să lucreze, să mediteze, sau să se roage în acea perioadă a nopţii, simţindu-se plini de energie.

Plămâni (max 3.00-5.00, min 5.00-7.00)

Intestin gros (max 5.00-7.00, min 3.00-5.00)

În multe familii din China s-a păstrat obiceiul ca între orele 3 şi 5 dimineaţa să fie făcute exerciţii profunde de respiraţie, pentru a profita de maximum de energie a acestor organe ale expansiunii vieţii. Cei cu deranjamente ale energiei plămânilor simt tristeţe profundă, stări de sfârşeală, de gol sufletesc. De partea opusă sunt cei care simt că viaţa le surâde, au energie puternică și se scoală dimineață, devreme, cu un tonus foarte puternic. Înainte de ivirea zorilor este un maximum de energie folosit pentru exerciţii fizice uşoare, respiraţii şi rugăciuni de cei care urmăresc întărirea spiritului şi forţei interioare. Suprarenalele secretă cortizol în cantităţi mai mari o dată cu apariţia luminii zilei, aşa că este bine să profităm de energia lor şi să ne regenerăm. Persoanele care se scoală la 8-9 dimineaţa, sau şi mai târziu, sunt apatice, somnoroase, lipsite de vlagă. Ele au pierdut duşurile de energie ale zorilor unei noi zile. De aceea se mai spune că cine se scoală de dimineață, departe ajunge.

Pentru a scăpa de toxinele acumulate din munca organelor de excreţie de peste noapte este bine să profităm de maximul de energie al intestinului gros şi să avem procesul defecaţiei. Putem pune picioarele pe un scăunel, cu vârfurile genunchilor îndreptate spre piept, pentru a elimina eficient tot surplusul. Cei constipaţi să consume apă cu tarâte de psyllium pentru a regla tranzitul. Dacă toxinele nu sunt eliminate la primele ore ale dimineţii, ele se întorc în circuitul sângelui şi limfei şi aşteaptă încă cel puţin 24 de ore pentru a fi eliminate eficient. În acest timp creează acidoza, congestii şi tensiuni în organism.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!