Lucrul cu mâinile şi gândurile

Lucrul cu mâinile şi gândurile

Dacă vrem să folosim şi alte forme de tratament este musai să ne aducem aminte de lucrul mâinilor. Maică-mea şi-a liniştit din firea viforoasă învaţând croşetatul. Şi-a îndoit degetele, dar şi-a linistit mintea si iutimea firii. În plus, a scos adevărate bijuterii din mâna sa, fuste şi rochiţe purtate de o mulţime de femei.

Din ziarist, eu am devenit terapeut, tot cu degetele şi palmele. Până în prezent am frământat mii de puncte prin reflexoterapie, pe mii de tălpi. Am tratat, dar am şi fost tratat, la rândul meu.

A lucra cu mâinile, a folosi degetele, este o adevarată calmare a nervilor şi o educaţie a sufletului. În satele noastre, alaturi de învăţător şi preot, cea mai recunoscută persoană era meşteşugarul. Cel care lucra cu degetele, cu palmele, căpăta darul răbdării şi de multe ori pe cel al înţelepciunii.

Tăranul din vechime nu se inconjura de lucruri multe, strălucitoare şi moarte. Obiectele lui erau putine la număr, niciodată pur decorative, impersonale, anorganice. Avea la îndemână lucrul viu al mâinilor lui care rostuiau materia, innobilând-o prin efort si suferinţă” este scris într-un material despre olărit.

În filosofia ayurvedică există un cult al mâncatului cu degetele mâinilor. Fiecare deget este legat de o reţea de organe, aşa că atingerea lor stimulează ficatul, stomacul, intestinele, pancreasul, splina.

În cărţile sfinte se vorbeşte despre trei feluri de gânduri: cele care vin de la Dumnezeu, cele care vin de la Diavol şi cele care vin din firea omului. Acestea din urmă pot fi schimbate prin observarea şi atenţia propriei firi. Unii sunt mai iuţi, alţii mai molateci, unii sunt mai introvertiţi, mai melancolici, alţii sunt expansivi, ca un foc nedomolit. Lucrul cu măinile este bun pentru toate firile. Domoleşte pe cel prea iute şi trezeşte simţurile celui căzut în tristeţe, în apatie.

Despre gândurile care ne vin de la Dumnezeu nu ne putem îngriji decât prin dobândirea şi păstrarea virtuţilor sufletului.

Dumnezeu este bunătate, iertare, armonie, iubire, dăruire fără de sfârşit. Când avem aceste sentimente, gândurile noastre sunt pure, luminoase. Când deznădăjduim, nedreptăţim, invidiem, urâm şi nu iertăm suntem hrăniţi de cele ale întunericului, care ne oferă o falsă putere în schimbul unei robiri veşnice a sufletului.

Asadar, pentru a avea gânduri luminoase stăpâniţi firea prin lucrul mâinilor şi căpătaţi virtuţi pentru pacea sufletului!