Arta de a trăi simplu

Arta de a trăi simplu

Imediat dupa apariţia Evangheliilor, deşerturile se umpluseră cu truditori, care vroiau să fie cât mai aproape de cuvântul Domnului.

În ziua de azi abia mai îndraznesc unii să scrie despre cum este să dormi pe un pat mai tare, sau cum să mănânci pâinea pustnicească, netrecută prin foc.

Şi totusi, arta de a trăi cu puţin pentru corp şi mai mult pentru suflet începe să se ivească din nou, ca o tulpină ce-şi face loc printre buruieni şi în viaţa blocurilor din oraşe.

Nu trebuie să te duci în pustie, nici măcar să te călugăreşti pentru a învăţa să trăieşti simplu.

Chiar dacă cineva mi-a spus că semăn cu un călugăr aruncat în viaţa unui oraş, nu îndrăznesc să mă gândesc că am o fărâmă din puritatea unui truditor, sau o picătură din asceza unui sfânt.

Şi totusi, simplitatea adunată azi un pic, mâine mai mult şi peste un an suma lor adunată îţi aduce mult bine în suflet.

Între o plimbare de seară, sub cerul liber, şi un uitat la un film la Tv am ales prima variantă. Mai mult, am renunţat complet la cablul Tv, ca să nu mai fiu vreodată ispitit de el.

N-am ales nici cea mai tare scândură pentru a dormi, dar nici canapeaua cea mai moale n-am luat-o. Am ales calea de mijloc pentru a nu iubi mai mult aşternutul decât truda unei rugăciuni la sculare şi culcare.

Referitor la truda unei rugăciuni, asta este la început, când nu ştii să vorbeşti cu Dumnezeu, pe parcurs te obişnuieşti şi cele mai dulci amintiri din astfel de discuţii le ai.

Nu trebuie să fii preot să-ţi tămâi prin casă şi să binecuvântezi locul unde pui capul pe pernă şi cel pe care îţi aşezi farfuria de mâncare.

Nu trebuie să fii călugăr pentru a simţi lungimea unei zile de post, nici nu trebuie să bată vreun clopot pentru a-ţi aduce aminte de liturghie.

Înainte, orice familie care avea un preot era considerată binecuvântată, astazi chemarea spre veşmântul negru este privită ca o extravaganţă.

A trăi simplu, cu mai puţin pentru confortul corpului şi mai mult pentru hrana sufletului seamănă cu o picatură din lumina unei treziri. Oricând este nevoie de ea.